Események

A 12. évfolyam ballagása:
2024. május 4.
A Diákönkormányzat napja a felső tagozaton:
2024. május 6.
A Diákönkormányzat napja a gimnáziumban:
2024. május 10.
Részvétel a Zenei Nevelésért Alapítvány hangversenyén:
2024. május 24. 18 óra
Az alsó tagozatosok akadályversenye a Sóstón:
2024. június 17.
A Diákönkormányzat napja az alsó tagozaton:
2024. június 18.
A 8. évfolyam ballagása:
2024. június 21. 10 óra
Beiratkozás a 9. osztályba:
2024. június 27. 9-12 óra
Tanévzáró ünnepély:
2024. június 28. 17 óra
Javító- és osztályozó vizsgák:
2024. augusztus 22.
 

Iskolapszichológus

Könyvtár

 

tankerulet logo

 

kap

 

kreta

 

iskolatej fejlec1

penz7

 

 

2019 - 2020 tanév

A gimnázium évnyitó kiránduláson járt Sopronban

IMG 0874Immár hagyomány, hogy a tanév első heteiben útra kel a gimnázium. Idén, szeptember 26-án, Sopronban és környékén jártunk. Buszaink korán reggel indultak, hogy 10 órára megérkezzünk a nyugati határsávban található Mithrász-szentélyhez, illetve a fertőrákosi kőfejtőhöz.

Különleges élmény volt az ókori Mithrász-szentély meglátogatása. Az egykori vasfüggöny mentén ma túraút van. A kerékpárút a Fertő-Hanság Nemzeti Parkon vezet át, s a Fertőrákos és Fertőmeggyes közti útszakaszon újra látogatható a felújított, ókori, II. századi szentély. Kisvasúttal érkeztünk a 2001 óta a Világörökség részét képező kultikus Mithrász- domborműhöz. A szentélyt már 1866-ban felfedezték, és védőépülettel igyekeztek megóvni a kivételes műemléket. A trianoni határzónába eső szentély 1948 után nem volt látogatható, hisz aknazár és a vasfüggöny zárta el az érdeklődők elől. 1991 óta ismét megtekinthető ez a kivételes kultúrtörténeti érték.

Képek


A vidék másik legnépszerűbb látványossága a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház. Minket is lenyűgözött a kőfejtő. 2015-ben nyitották meg a felújított bányát és környékét, sok új szolgáltatással és látványelemekkel. Kellemesen elfáradtunk a tanösvényen, megcsodáltuk a kilátókról a Fertő-tó vidékét. Énekeltünk a barlangszínházban, hol nyaranta opera- és színházi előadásokat tartanak. A hatalmas sziklafalra vetített film látványosan bemutatta a kőbánya kialakulásának körülményeit, egészen az itt hullámzó Pannon-tenger élővilágának megidézésétől. Az itt létrejött lajtamészkőből építkezett a környék évszázadokon keresztül. Scarbantia falai, a lébényi templom, Sopron épületei, a bécsi városháza, a Votivkirche, a Művészettörténeti és a Természettudományi Múzeum ennek a kőfejtőnek köszönheti létrejöttét.
A délutánt Sopronban töltöttük. Belvárosi sétánk során felidéztük a 2000 éves város múltját, megcsodáltuk történelmi, művészeti emlékeit. A város óvja szellemi és tárgyi értékeit, igyekszik megőrizni azokat a jövő számára. 2016-ban ICOMOS-díjat kapott a Várfal sétány és a Várkerület felújításáért.
Scarbantia a borostyánút fontos állomása volt az ókorban is. A magyar királyság jelentős városa Sopron már a korai középkorban is, hisz 1277-ben szabad királyi városjogot kapott az uralkodótól. A XVII. században három koronázás helyszíne is volt a város: a Kecske-templomban 1622- és 1681-ben királynét, 1625-ben pedig királyt, III. Ferdinándot koronáztak. A XX. század két jeles dátuma pedig: 1921. december 14-i népszavazás a hovatartozásról, illetve az 1989. augusztus 19-i páneurópai piknik a város határában.
A civitas fidelissima Fő terén állva minden házról meg kellett emlékeznünk. A Mátyás királyt vendégül látó Storno-házról, a Lackner-házról,s tulajdonosáról, a nagyszerű polgármesterről, a római kőtárat rejtő Fabricius-házról, a királyokat vendégül látó Kossow-házról.A XIII. században épült csodálatos, gótikus templomról, a Kecske-templomról, mint koronázó templomról beszéltünk. A város jelképe pedig nem csupán a Tűztorony, hanem híres bora is az, a Soproni Kékfrankos.
A nap befejezéseként szabadprogramot adtunk, kaptunk. Megkóstoltunk soproni ételeket, sétáltunk az ódon hangulatú utcákon.
Tartalmas nap volt, s reméljük emlékezetes is marad a diákok számára.

akadalymentes ikon

OM azonosító

Iskolánk OM azonosító száma:

      030046

Partnerintézmény

partner

Alapítvány

Kérjük, támogassák iskolánk alapítványát!

Az alapítvány adószáma:
 
19095279-1-07
 
Az alapítvány számlaszáma:

16200247-10005879

Ezekkel az adományokkal Önök is segíteni tudják diákjaink tanulmányi versenyeken és  kórusfesztiválokon való részvételét; oktatási eszközök, bútorok vásárlását; erdei iskolák és nyári táborok szervezését. 

Hit- és erkölcstan oktatás

MZMSZ

Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége

 

mzmsz

Tehetségpont

 tehetsegpont

Határtalanul

hatartalanul

szfvar logo

 

megvalosult

.