Események

A 12. évfolyam ballagása:
2024. május 4.
A Diákönkormányzat napja a felső tagozaton:
2024. május 6.
A Diákönkormányzat napja a gimnáziumban:
2024. május 10.
Részvétel a Zenei Nevelésért Alapítvány hangversenyén:
2024. május 24. 18 óra
Az alsó tagozatosok akadályversenye a Sóstón:
2024. június 17.
A Diákönkormányzat napja az alsó tagozaton:
2024. június 18.
A 8. évfolyam ballagása:
2024. június 21. 10 óra
Beiratkozás a 9. osztályba:
2024. június 27. 9-12 óra
Tanévzáró ünnepély:
2024. június 28. 17 óra
Javító- és osztályozó vizsgák:
2024. augusztus 22.
 

Iskolapszichológus

Könyvtár

 

tankerulet logo

 

kap

 

kreta

 

iskolatej fejlec1

penz7

 

 

2017 - 2018 tanév

A Háry János felvidéki vendégszereplése

galanta hary 00016Iskolánk diákjainak előadásában Diószegen és Galántán vendégszerepelt a Háry János. November 28-án a diószegi Inovatech épületében, majd 29-én a galántai Művelődési ház színpadán láthatták a felvidéki magyarok a dalművet.

A már Székesfehérváron november elején sikert aratott előadást a felvidéki helyszíneken is lelkesedéssel fogadta a zömében helyi diákokból álló közönség.

Képek                    Mátyusföldi tudósítás

 

A diószegi és a galántai fiatalok Háry János történetével ismerkedhettek meg. A mű a napóleoni időkben játszódik, a nagyotmondó főhős mesés, sokszor képtelen történetein keresztül éljük meg a magyar huszárok dicsőségét, a két népi hős, Örzse és János minden akadályt legyőző szerelmét, a bécsi udvar és a magyar világszemlélet időnként komikus találkozását.

Az előadás a Kodály Emlékév keretében született, mellyel egyben fennállásának 25. évfordulóját is ünnepelte gimnáziumunk. A darab rendezője Kozáry Ferenc, zenei vezetője Kneifel Imre volt. A táncbetétek dinamizmusa Molnár Gábor felkészítő munkáját dicsérték. Háry János szerepét Koczka Tamás, Örzse szerepét Baranyai Anett énekelte, Marci bácsit Rozsnyák Róbert, Mária Lujzát Molnár Eszter, a Császárnét Nagy Ida alakította a vendégszereplés alkalmával is. Az ifjú művészek szerepformálásban és énekesi teljesítményükkel egyaránt kiválót alkottak. A fiatal énekesek magas színvonalú teljesítménye és magabiztossága segítette a velük együtt színpadra lépő diákokat, így harmonikus művészi teljesítmény született mind a diószegi, mind pedig a galántai előadások során.

A darab további szerepeit iskolánk tanulói alakították. Gimnazista diákok játszották többek között Ebelasztin (Cserta András), Krucifix (Nedelcu Krisztián), a diák (Sipos Bence), a muszka határőr (Fekete Zsombor), a magyar határőr (Kálmán Botond) és a Császár (Máté Roland) szerepeit. Az udvari népet, a rutén lányokat és a huszárokat iskolánk felső tagozatos és gimnazista tanulói jelenítették meg. Iskolánk legkisebbjei is lelkesen hozzájárultak a sikerhez: kiscsibékként a felvidéki közönség szívébe is belopták magukat. Az Ábécédé dal a felső tagozatos „hercegfiúk” előadásában csendült fel.

A vendégszereplés persze nem csak felelősségteljes munkával telt. Utunk során rövid látogatást tettünk a már karácsonyra készülő Pozsonyban. Jártunk az ősi Szent Márton-dómban (a Koronázó templomban), elsétáltunk az Academia Istropolitana majd a Mihály kapu előtt, és végül megcsodáltuk Pozsony főterét. A város szívében már álltak az adventi vásár ajándéktárgyakat és finom falatokat kínáló házikói.

A felvidéki két előadás is osztatlan sikert aratott: a vastaps, az előadást követő visszajelzések és a gratulációk ezt az érzést erősítették bennünk. Ahogyan a közönség, úgy a darab minden szereplője kivételes eseményként élte meg az előadást. Különleges élményt jelentett a Kodály évben, Kodály ifjúkorának helyszínén határon túli magyaroknak előadni ezt a híres zeneművet. Köszönettel tartozunk a Csemadok helyi szervezetének és alelnökének, Mézes Rudolfnak a szíves vendéglátásért és a vendégszereplés megszervezéséért.

Reméljük, hogy az ifjú színházlátogatók számára emlékezetes élményt adtunk, mely felébresztette érdeklődésüket a magyar zenekultúra iránt.

akadalymentes ikon

OM azonosító

Iskolánk OM azonosító száma:

      030046

Partnerintézmény

partner

Alapítvány

Kérjük, támogassák iskolánk alapítványát!

Az alapítvány adószáma:
 
19095279-1-07
 
Az alapítvány számlaszáma:

16200247-10005879

Ezekkel az adományokkal Önök is segíteni tudják diákjaink tanulmányi versenyeken és  kórusfesztiválokon való részvételét; oktatási eszközök, bútorok vásárlását; erdei iskolák és nyári táborok szervezését. 

Hit- és erkölcstan oktatás

MZMSZ

Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége

 

mzmsz

Tehetségpont

 tehetsegpont

Határtalanul

hatartalanul

szfvar logo

 

megvalosult

.