Események

A 12. évfolyam ballagása:
2024. május 4.
A Diákönkormányzat napja a felső tagozaton:
2024. május 6.
A Diákönkormányzat napja a gimnáziumban:
2024. május 10.
Részvétel a Zenei Nevelésért Alapítvány hangversenyén:
2024. május 24. 18 óra
Az alsó tagozatosok akadályversenye a Sóstón:
2024. június 17.
A Diákönkormányzat napja az alsó tagozaton:
2024. június 18.
A 8. évfolyam ballagása:
2024. június 21. 10 óra
Beiratkozás a 9. osztályba:
2024. június 27. 9-12 óra
Tanévzáró ünnepély:
2024. június 28. 17 óra
Javító- és osztályozó vizsgák:
2024. augusztus 22.
 

Iskolapszichológus

Könyvtár

 

tankerulet logo

 

kap

 

kreta

 

iskolatej fejlec1

penz7

 

 

2017 - 2018 tanév

Nagy sikerű Háry János előadással ünnepelt az iskola

hary janos 000072017. november 6-án és 7-én a Partitúra Ifjúsági Hangversenysorozat nyitóelőadásaként Kodály Zoltán Háry János daljátékát mutatta be az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a Vörösmarty Színház és a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium. Az előadás a Kodály Emlékév keretében született, mellyel egyben fennállásának 25. évfordulóját is ünnepelte gimnáziumunk. A rendezvény házigazdája ifj. Major István, a darab rendezője Kozáry Ferenc, zenei vezetője Kneifel Imre, a zenekar karmestere Csányi Valéria volt. 

 

   Cikk       Képek        I.felvonás          II.felvonás

 

 

Háry János története a napóleoni időkben játszódik, a nagyotmondó főhős mesés, sokszor képtelen történetein keresztül éljük meg a magyar huszárok dicsőségét, a két népi hős, Örzse és János minden akadályt legyőző szerelmét, a bécsi udvar és a magyar világszemlélet időként komikus találkozását.

A darab színrevitelét szereplőválogatás előzte meg, a főszereplők személyéről szakmai zsűri döntött. Háry János szerepét Koczka Tamás, Örzse szerepét Baranyai Anett énekelte, Marci bácsit Rozsnyák Róbert, Mária Lujzát Molnár Eszter, a Császárnét Nagy Ida alakította. Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy Baranyai Anett, Molnár Eszter és Nagy Ida gimnáziumunk növendékei voltak. Az ifjú művészek mind a szerepformálásban, mind énekesi teljesítményükkel kiválót alkottak. A fiatal énekesek magas színvonalú teljesítménye és magabiztossága segítette a velük együtt színpadra lépő diákokat, így harmonikus művészi teljesítmény született az előadások során.

A darab további szerepeit iskolánk tanulói alakították. Gimnazista diákok játszották többek között Ebelasztin (Cserta András), Krucifix (Nedelcu Krisztián), a diák (Sipos Bence), a muszka határőr (Fekete Zsombor), a magyar határőr (Kálmán Botond) és a Császár (Máté Roland) szerepeit. Az udvari népet, a rutén lányokat és a huszárokat iskolánk felső tagozatos és gimnazista tanulói jelenítették meg. Iskolánk legkisebbjei is lelkesen hozzájárultak a sikerhez: kiscsibékként vidám színfoltjai voltak az előadásnak. Az Ábécédé dal a felső tagozatos „hercegfiúk” előadásában csendült fel.

A Partitúra Ifjúsági Hangversenysorozat részeként három alkalommal hangzott el a daljáték. A diákfilharmónia keretén túllépve a Háry János november 6-án este is bemutatásra került. Mind a négy előadás teltházat vonzott, a vastaps, az előadást követő visszajelzések és a gratulációk osztatlan sikerről tanúskodnak. Ahogyan a közönség, úgy a darab minden szereplője kivételes élményként élte meg az előadást. A huszárok táncának koreográfusa Molnár Gábor volt, a táncbetétek dinamizmusa, a diáktáncosok felkészültsége nagyszerűen járult hozzá az előadás látványos sikeréhez.

Szerencsére a székesfehérvári néhány bemutatóval nem zárul le az előadások sora, a Háry János a felvidéki magyarokhoz „utazik”: november 28-29-én Diószegen és Galántán mutatják be a fiatalok Kodály daljátékát.

Az iskola tanáraiként büszkék lehetünk diákjaink teljesítményére, mivel a Háry János bemutató méltón járult hozzá a székesfehérvári Kodály Emlékév eseményeinek és a város kulturális életének színvonalához.

akadalymentes ikon

OM azonosító

Iskolánk OM azonosító száma:

      030046

Partnerintézmény

partner

Alapítvány

Kérjük, támogassák iskolánk alapítványát!

Az alapítvány adószáma:
 
19095279-1-07
 
Az alapítvány számlaszáma:

16200247-10005879

Ezekkel az adományokkal Önök is segíteni tudják diákjaink tanulmányi versenyeken és  kórusfesztiválokon való részvételét; oktatási eszközök, bútorok vásárlását; erdei iskolák és nyári táborok szervezését. 

Hit- és erkölcstan oktatás

MZMSZ

Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége

 

mzmsz

Tehetségpont

 tehetsegpont

Határtalanul

hatartalanul

szfvar logo

 

megvalosult

.