Események

A 12. évfolyam ballagása:
2024. május 4.
A Diákönkormányzat napja a felső tagozaton:
2024. május 6.
A Diákönkormányzat napja a gimnáziumban:
2024. május 10.
Részvétel a Zenei Nevelésért Alapítvány hangversenyén:
2024. május 24. 18 óra
Az alsó tagozatosok akadályversenye a Sóstón:
2024. június 17.
A Diákönkormányzat napja az alsó tagozaton:
2024. június 18.
A 8. évfolyam ballagása:
2024. június 21. 10 óra
Beiratkozás a 9. osztályba:
2024. június 27. 9-12 óra
Tanévzáró ünnepély:
2024. június 28. 17 óra
Javító- és osztályozó vizsgák:
2024. augusztus 22.
 

Iskolapszichológus

Könyvtár

 

tankerulet logo

 

kap

 

kreta

 

iskolatej fejlec1

penz7

 

 

A 12. osztály olaszországi kirándulása

 A gimnázium frissen érettségizett diákjai felnőtt életüket olaszországi osztálykirándulással kezdték.

 Képek 
Július első hetét töltöttük Itáliában. Az első napunk Velencében telt. A lagúnán áthajózva érkeztünk először a szigetekre. A ragyogó napsütésben Burano tarka színekben pompázó házai mediterrán életörömöt sugároztak. A torcellói katedrális tornya, mint legősibb lagúna-központ üdvözölt bennünket, „hajósokat”. Murano szigetén kiszállván megcsodáltuk a térség legkorábbi üvegfúvó központját. Mi is örömmel válogattunk a számtalan üzlet üvegáru kínálatából. Murano szigetét elhagyva a város leghíresebb terénél, a Szent Márk tér közvetlen közelében kötöttünk ki. Előttünk pompázott a Szent Márk bazilika, a Dózse-palota, a Campanile, a Loggetta, az Óratorony és a Sansovino-könyvtár. Lenyűgöző szépségük vitathatatlan, az emberi kultúra felbecsülhetetlen értékei elragadtak minket. Velence főutcáján, a Canal Grandén vaporettóval egészen a Ca’ d’Oro épületéig jutottunk. A város pompája, előkelősége mindnyájunkat megérintett.
Másnap Szent Antal városában, az egészen más hangulatú Padovában jártunk. Összetett élményt nyújtott a Szent Antal bazilika. Nekünk, magyaroknak különleges élményt jelentett a bazilika szentélykörüljárója (hisz magyarországi templomokban ilyen nem látható), az ereklyéket tartalmazó Cappella del Tesoro, Donatello oltára, Szent Antal sírja, s az épület előtt álló Donatello alkotta Gattamelata szobor. Lenyűgözött bennünket a Palazzo della Ragione nagyterme, s az egyetem híres épülete. Kivételes öröm volt látni a Scrovegni-kápolna Giotto freskóit. A kirándulás egyik legnagyobb hatású művészeti élménye volt a trecento mesterének remekét élőben megcsodálni.
A harmadik itáliai város Verona volt, mely nem csupán kivételes építészeti értékeivel csábított minket, hanem híres operafesztiváljával is. Mi Bizet Carmen című operáját néztük meg a híres római kori arénában, ahol 1913 óra rendeznek nyári operafesztivált. Zeffirelli rendezte az előadást, s nevéhez hűen rendkívül látványos, hatásos színpadképpel bűvölte el sok ezer nézőjét. Másnap városnéző busszal jártuk be Verona történelmi utcáit. A rómaiak dicsőségét nem csupán az Aréna, de a Borsari-kapu is idézi. A 13-14. század urai a Scaligerik voltak, emléküket a város jelentős műemlékei őrzik.
A nyár örömeinek is hódoltunk. A Garda-tó szépséges üdülőhelyén, Sirmionéban járva a tó hűvös, de csodás kékségű vizében fürödtünk, majd az Adriai-tengerrel Lignanónál ismerkedtünk meg.
Mivel olasz nyelvet tanultunk négy évig, külön öröm volt számunkra a nyelvet értőn figyelni, s ha rövid időre is, de bekapcsolódni Itália életébe.
Köszönet mindazoknak, kik lehetővé tették, hogy ezzel az úttal búcsúzzunk gimnáziumi életünktől.

akadalymentes ikon

OM azonosító

Iskolánk OM azonosító száma:

      030046

Partnerintézmény

partner

Alapítvány

Kérjük, támogassák iskolánk alapítványát!

Az alapítvány adószáma:
 
19095279-1-07
 
Az alapítvány számlaszáma:

16200247-10005879

Ezekkel az adományokkal Önök is segíteni tudják diákjaink tanulmányi versenyeken és  kórusfesztiválokon való részvételét; oktatási eszközök, bútorok vásárlását; erdei iskolák és nyári táborok szervezését. 

Hit- és erkölcstan oktatás

MZMSZ

Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége

 

mzmsz

Tehetségpont

 tehetsegpont

Határtalanul

hatartalanul

szfvar logo

 

megvalosult

.