Események

Az alsó tagozatosok akadályversenye a Sóstón:
2024. június 17.
A Diákönkormányzat napja az alsó tagozaton:
2024. június 18.
A 8. évfolyam ballagása:
2024. június 21. 10 óra
Beiratkozás a 9. osztályba:
2024. június 27. 9-12 óra
Tanévzáró ünnepély:
2024. június 28. 17 óra
Javító- és osztályozó vizsgák:
2024. augusztus 22.
 

Iskolapszichológus

Könyvtár

 

tankerulet logo

 

kap

 

kreta

 

iskolatej fejlec1

penz7

 

 

A hazafiság iskolája

Május 9-én, a béke napján az általános iskola minden tanulója és tanára felkerekedett, hogy a napot a pákozdi Katonai Emlékparkban töltse. A hazafiság iskolája nevű rendezvényen vettünk részt. A nagy melegben volt részünk alaki kiképzésben, ágyúcipelésben, logikai és ügyességi játékokban, repülőgép-szimulációban. Futottunk golyóálló mellényben, dobtunk gránátot, céloztunk különböző fegyverekkel. Megismerkedtünk a sorkatonaság intézményével és a békefenntartók veszélyes feladataival. Szépen helytálltunk! Három órára tiszteletbeli honvéddé fogadott bennünket Oláh Laci bácsi, a KEMPP házigazdája. Köszönjük az izgalmas élményt, melyet sokáig fogunk emlegetni.

Képek

 

A pákozdi kirándulás
 
 
Most is a parkban gyülekeztünk 8:20-kor. Három busszal mentünk Pákozdra, mert nagyon sokan voltunk. Amikor odaértünk, egy bácsi osztályonként felsorakoztatott, majd felolvasott minket, és amilyen sorrendben olvasott, úgy kellett beállni. Azt mondta, kétfelé osztanak minket. Így is történt. Kaptunk névre szóló KEMPP menetlevelet, amit minden állomáson alá kellett íratnunk. Az első állomáson egy nehéz, golyóálló mellényt raktak ránk, két darab kézigránátot adtak a kezünkbe, és úgy kellett futnunk, megkerülve egy bokrot. A végén három méterről el kellett találnunk egy piros kört. Jó kis feladat volt! Aztán megismerkedtünk más tűzszerszámokkal egy bunkerben. Ekkor a következőt tanultuk meg:
-         Ha ilyet láttok, szóljatok egy felnőttnek! Tilos hozzányúlni!
-         Nem, majd fogom, és az lesz a plüssállatom…- súgta valaki a mellette ülőnek.
Hú, a katona mintha meghallotta volna, úgy nézett ránk! Gyorsan becsuktuk a szánkat. Egy üveglap mögött láttunk egy csomó bombát és gránátot, utána fegyveres bemutatóra vonultunk. Természetesen egy fegyver sem volt megtöltve, hozzájuk lehetett nyúlni. Ezután katonává tettek minket jó félórára. Megtanultuk a vigyázzt, a pihenjt, a köszönést és elköszönést, a menetelést. Ez két foglalkozás volt: egy felkészítés - ahol megismerkedtünk az alapokkal - és egy ismétlés-továbbfejlesztés. Majd kipróbáltunk egy repülőgép-szimulátort, aminek a végén mindenki lezuhant. Egy játék következett, melynek során két csoport lett belőlünk. Kiválasztottunk egy-egy embert, aki ír. Ő nem nézhette meg azokat a tárgyakat egy asztalon, amiket nekünk meg kellett jegyeznünk. Huszonhét tárgyat! Majdnem sikerült. Öt perc múlva már egy oszlopokkal körülvett területen gyülekeztünk. Minden oszlopon emberfej volt megformázva, és valami volt írva az oldalára. Mint megtudtuk, ez a tizenhárom aradi vértanú és Batthyány Lajos miniszterelnök kopjafája volt. Jött még egy fegyveres bemutató, aztán az 1848-as obeliszk elé értünk, ahol kis pihenő következett. Gyönyörű kilátás tárult itt elénk. A múzeumban a pákozdi csata makettjét néztük meg világító pöttyökkel, melyek a seregek részeinek mozgását jelezték. Piros (magyar) és zöld (horvát) pöttyök összevissza, mindenhol. Az ütközet egész nap folyt. Mikor kiértünk a szabadba, egy 48-as ágyú várt minket. Kitisztítottuk, irányba állítottuk és beletettünk egy hatástalanított töltetet. Utána egy huszárszobor következett. S végre egy óra pihenő!
Végül két órakor a béke napja alkalmából tartott megemlékezésen és koszorúzáson énekeltünk. Két dalt adtunk elő, a hatodikosok verset szavaltak. Nagyon érdekes volt. Rövid pihenő után visszatértünk a gyülekezőhelyre. Itt az a bácsi, aki üdvözölt, most katonává fogadott minket.
-         Kodály iskola, vigyázz! – mindenki egyszerre vágta haptákba magát.
Nagyon meleg volt, és jól elfáradtunk. De egyáltalán nem bánom ezt a napot. Nagyon jó volt, hogy kicsit katonáskodtunk. Várom a többi kirándulást.
 
                                                                                                                       Arady Réka
                                                                                                                               5.b
 
A KEMPP-i kirándulás
 
 
 
Szerdán az iskolával elmentünk Pákozdra, hogy megnézzünk egy emlékparkot, aminek az a neve, hogy KEMPP.
A KEMPP egy rövidítés, ami azt jelenti: Katonai Emlékpark Pákozd. Előző nap csak annyit tudtunk, hogy érdekes feladatokat kell majd teljesítenünk, de hogy mik lesznek ezek, azt nem. Amikor megérkeztünk és kiszálltunk a buszból, egy erdőszélen találtuk magunkat. A kísérő tanár nénik bevezettek minket az erdőbe. Egy tízperces rövid gyaloglás után a park kavicsos bejáratához értünk, ahol egy kisebb beszéd után osztályonként kettes sorokba rendeztek minket, és külön-külön elvezettek más-más helyekre. Az én osztályomat egy szobába vezették, ahol érdekes háborús tárgyakat nézhettünk meg, miközben a kísérő katonák meséltek róluk. Majd mikor vége lett, kivezettek az udvarra egy asztalhoz, amin fegyverek voltak. Ezeket megnézhettük és kérdezhettünk is róluk. Majd két katonai fegyelemtanítás jött. Az elsőnél a köszönést és az alapokat, a másodiknál a lépéseket és a beszédet tanították meg. A feladatok után egy kis pihenő, és már jött is a következő állomás. Itt a tizenhárom aradi vértanú szobrait lehetett megcsodálni és egy kicsit körülnézni. Ezt egy kis gondolkodós helyszín követte. Itt tárgyakat mutattak fél percig, ami alatt meg kellett őket jegyezni és leírni egy papírra. Rögtön emellett egy huszárszobor volt. Ott az ágyúzást gyakorolhattuk, sajnos nem igazi lőszerrel, csak képletesen. Utána visszamentünk az épültbe, ahol egy repülőgép-szimulátort próbálhattunk ki. Majd megint szabadidő következett.  Ezt követve eljutottunk az utolsó feladathoz, amin az volt a lényeg, hogy golyóálló mellényben kellett futni és a végén két kézigránátot be kellett dobni egy kijelölt karikába. Ennek a végére már mindenki teljesen elfáradt, de még hátravolt egy kis idő, amiben szabadfoglalkozást tartottak nekünk az egész területen. Bár közben volt egy bemutató és éneklés is, ám ez rövid volt. Majd úgy háromnegyed órával később felsorakoztunk. Elköszöntek tőlünk, mi is tőlük, majd az erdei úton visszafelé indultunk a buszmegállóba. Kis csúszás után felszálltunk a buszokra és visszajöttünk Székesfehérvárra.
Nekem nagyon tetszett ez a kirándulás, és remélem, lesz még ilyenben részem.
 
                                                                                                                  Szegedi Marcell
                                                                                                                             7.é

 

 

akadalymentes ikon

OM azonosító

Iskolánk OM azonosító száma:

      030046

Partnerintézmény

partner

Alapítvány

Kérjük, támogassák iskolánk alapítványát!

Az alapítvány adószáma:
 
19095279-1-07
 
Az alapítvány számlaszáma:

16200247-10005879

Ezekkel az adományokkal Önök is segíteni tudják diákjaink tanulmányi versenyeken és  kórusfesztiválokon való részvételét; oktatási eszközök, bútorok vásárlását; erdei iskolák és nyári táborok szervezését. 

Hit- és erkölcstan oktatás

MZMSZ

Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége

 

mzmsz

Tehetségpont

 tehetsegpont

Határtalanul

hatartalanul

szfvar logo

 

megvalosult

.