Események

A 12. évfolyam ballagása:
2024. május 4.
A Diákönkormányzat napja a felső tagozaton:
2024. május 6.
A Diákönkormányzat napja a gimnáziumban:
2024. május 10.
Részvétel a Zenei Nevelésért Alapítvány hangversenyén:
2024. május 24. 18 óra
Az alsó tagozatosok akadályversenye a Sóstón:
2024. június 17.
A Diákönkormányzat napja az alsó tagozaton:
2024. június 18.
A 8. évfolyam ballagása:
2024. június 21. 10 óra
Beiratkozás a 9. osztályba:
2024. június 27. 9-12 óra
Tanévzáró ünnepély:
2024. június 28. 17 óra
Javító- és osztályozó vizsgák:
2024. augusztus 22.
 

Iskolapszichológus

Könyvtár

 

tankerulet logo

 

kap

 

kreta

 

iskolatej fejlec1

penz7

 

 

Tutanhamon kiállítás

Tutanhamon kincsei
 
  
 Egy márciusi pénteken osztályunk, az 5.é, kiegészítve hatodikosokkal és hetedikesekkel elbuszozott Budapestre, hogy megnézze a Tutanhamon-kiállítást.
    A teremben először egy márványkövet láthattunk, amire rövid szöveg van felírva. Ennek a tartóján olvashattunk egy 1-est, azért, hogy a hallgatón beüssük ezt a számot, és így meghallgathassuk a hozzá tartozó szöveget. Majd a Királyok Völgye és Tutanhamon sírja következett. Nem sokkal később két rövid filmet, utána a sír előszobáját, a kincstárát és végül koporsóját nézhettük meg. Az előszobában háromemeletes ágy, ételek, szétszedett szekér és hajómodellek voltak. Az uralkodó koporsója ötréteges volt, a legkisebben a fáraó múmiájával. A rétegek falára mindenféle szöveg volt felírva. A kincstárban egy sakál (ez őrizte), még több hajómodell, a belső szervei aranyozott nagy ládákban, szeretett tárgyaival. Ezután ékszerek, használati tárgyak és a múmiáról készült több szobor. A kiállítás fénypontja a világhíres arany mellszobor Tutanhamonról. Továbbmenve sok istenről és emberekről készült kisebb szobor volt kiállítva. Később egy összerakott szekeret és fegyvereket nézhettünk végig, például íjat, bumerángot, kést. Ami nekem az egészben a legjobban tetszett, az a társasjáték volt. Utána egy széket és egy lábtartót láttunk. Utóbbin a fáraó ellenségei voltak, azért, hogy mikor ráteszi a lábát, azt mutassa, hogy náluk magasabb rangú. Kicsit később az uralkodói tárgyakat láthattuk. Végül elolvashattuk, hogyan halt meg az ifjú fáraó. Van, aki azt gondolja, hogy meggyilkolták, más azt, hogy beteg volt. Mi a röntgenkép alapján a legvalószínűbb? Az, hogy mivel szerette kipróbálni ügyességét, a szekerével különböző trükköket hajtott végre. Ám a mozgó szekér megbillenhetett egy kövön, és az uralkodó a tűzforró homokra zuhanhatott, mert a lábán nagy sérülések voltak. Pontosan még senki sem tudja, de az biztos, hogy huszonkét évesen valahogy meghalt. Ezzel a talányos mozzanattal zárult a kiállítás.
    A fűtött pincehelyiségekben elég meleg volt, ez nem volt kellemes, de ezt leszámítva mindent nagyon érdekesnek találtam, így bátran ajánlom mindenkinek a kiállítást.
                                                                         
                                                                                                              Szegedi Marcell
                                                                                                                   5.é osztály

 

 

 

akadalymentes ikon

OM azonosító

Iskolánk OM azonosító száma:

      030046

Partnerintézmény

partner

Alapítvány

Kérjük, támogassák iskolánk alapítványát!

Az alapítvány adószáma:
 
19095279-1-07
 
Az alapítvány számlaszáma:

16200247-10005879

Ezekkel az adományokkal Önök is segíteni tudják diákjaink tanulmányi versenyeken és  kórusfesztiválokon való részvételét; oktatási eszközök, bútorok vásárlását; erdei iskolák és nyári táborok szervezését. 

Hit- és erkölcstan oktatás

MZMSZ

Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége

 

mzmsz

Tehetségpont

 tehetsegpont

Határtalanul

hatartalanul

szfvar logo

 

megvalosult

.